КОЗУНАЦИ В НОВ ВАРИАНТ




РАЗКОШ..........КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГИ ПРАВЯ,ТОЛКОВА ПО-ХУБАВИ СТАВАТ
ТЕЗИ КОЗУНАЦИ СА НАПРАВЕНИ ПО ПОСЛЕДНАТА МИ РЕЦЕПТА,НО НАЛИ ОБИЧАМ ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ ОТНОВО НАПРАВИХ МАЛКИ ПРОМЕНИ.... ТЕ ПЪК ВЗЕХА,ЧЕ СТАНАХА ОЩЕ ПО-ХУБАВИ.
ЗАТОВА ЩЕ НАПИША И ТОЗИ ВАРИАНТ ПОДРОБНО.

ПРОДУКТИ ЗА 2 КОЗУНАКА:

100 мл.топла вода
50 гр.прясна или 2 пак.суха мая
610 - 620 гр.брашно за козунаци
180 гр.захар
35 мл.олио
35 гр.кр.масло
3 яйца
100 мл.течна сметана или прясно мляко
2 ванилии
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон
настъргана кора от 1 портокал
махлепи
мастиха


Всички условия за сполучлив козунак може да прочетете ТУК
А сега ще обясня реда,в който го правя.

Първо задействам маята - дали ще е прясна или суха действам по същия начин.Слагам я в малка купичка заедно с топлата вода,1 с.л.от захарта и малко от общото количество брашно да стане на кашичка.Оставам да се задейства около 20 минути.
През това време затоплям сметаната в малък съд,прибавям захарта и бъркам с тел,докато се стопи напълно.Ако сметаната със захарта е гореща изчаквам малко да изстине (да е топличка) и прибавям олиото,яйцата,ванилиите,махлепа и мастихата.Разбърквам отново.
В купата на миксера слагам пресятото 2-3 пъти брашно.В единия край слагам щипка сол,а в средата изсипвам яйчената смес и маята.Прибавям и настърганите лимонова и портокалова кора и включвам миксера с бъркалката за тесто.Оставам да меси около 20 до 30 минути.


Не е нужно да се прибавя още брашно.Вижда се,че тестото е лепкаво и не се е отлепило напълно от стените на съда,но в последствие ще се оправи  с добавянето на масло.


Изключвам миксера,вадя съда от него и както е тестото в купата ръся с пръстите на ръката си малко от разтопеното предварително краве масло.След това хващам по малко тесто от краищата,там където опира в стените на съда,издърпвам и загръщам.С другата ръка завъртвам малко купата и повтарям същите движения няколко пъти.След това отново капвам малко от маслото и по същия начин изтеглям тестото и загръщам.Това се повтаря,докато свърши маслото.На снимката по-долу мисля,че се разбира как горе-долу става.


Готовото тесто слагам в съд намазан с олио.


Покривам със стреч и слагам на топло да втаса.Аз използвам фурната за тази цел на 40 градуса.
Ето втасалото вече тесто:


Втасалото тесто вадя на леко намасления плот.Издърпвам няколко пъти тестото и загръщам както по описания по-горе начин.Така тестото спада.
Връщам го отново в купата,завивам със стреч и оставам втори път да втаса.Този път втасва много по-бързо.Тестото вече е на конци.




Вадя отново тестото,загръщам го 2-3 пъти и го деля на две,а всяка половинка на три части за два козунака.
Оформям фитилите.Тук е момента ако искате да добавите стафиди,локум,шоколад.Просто много леко разтваряте фитила и наслагвате стафидите и малки парченца локум.Загръщаме от двете страни тестото.На долната снимка,която е от предните козунаци се вижда как се слагат.


Сплитам козунаците и ги слагам в тава,застлана с хартия за печене,а не във форми.Двата козунака слагам заедно.
Оставям във фурната на 40 градуса за около 40-45 минути.Козунаците не са напълно втасали,но ги вадя и мажа внимателно (без да ги натискам) със следната смес - разбивам един жълтък с 1 с.л.вода,1 с.л.захар и 1 ч.л.мед.Отгоре ги ръся с филирани бадеми.Връщам ги във фурната и включвам на 170 градуса.Пека около 35 минути,като в единия край на дъното на фурната слагам метален малък съд(съда е колкото джезве).
Готовите козунаци вадя върху скара да изстинат.









Единия направих с течен шоколад.





ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!!!

Коментари