събота, 16 август 2014 г.

ТОРТА С КРЕМ ЙОГУРТ




За блатовете използвах рецепта на Кулинарна работилница


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:

6 яйца
250 гр.захар
280 гр.брашно + 20 гр.какао
10 с.л.вода
1 каф.л.сода

Забележка: Ако искаме да е бял блата слагаме 300 гр.брашно без какаото.

ЗА КРЕМА:
300 мл.течна сметана
250 гр.цедено кисело мляко
150 гр.пудра захар ( може повече или по-малко според вкуса)
плодчета от сладко

ЗА СИРОПА:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 лимон

КРОКАНТ:
1 ч.ч. захар
200 гр.орехи нарязани на едричко

Отделяме белтъците от жълтъците.В съд разбиваме жълтъците със захарта и 1 с.л.от водата,докато станат на пухкав крем.Постепенно добавяме пресятото брашно,в което сме сложили содата и какаото.На етапи добавяме и останалата вода.
Отделно разбиваме белтъците на сняг.Прибавяме ги към жълтъчната смес като разбъркваме с шпатула.




Изсипваме сместа във форма за торти с отварящ ринг,предварително застлана с хартия за печене.

Печем на 180 градуса около 25-30 минути като проверяваме с клечка за зъби за готовноста.
Готовия блат оставяме да изстине и разрязваме на три.


Докато се пекът блатовете приготвяме крема.Разбиваме сметаната докато се сгъсти.Прибавяме пудрата захар и киселото мляко и разбъркваме с шпатула.

Добавяме нарязани плодчета от сладко.Аз използвах сладко от динени кори.


За сиропа слагаме водата със захарта и лимона на котлона и варим 2-3 минути.

Крокант: В тиган карамелизираме захарта.За да се получи добро карамелизиране захарта се добавя на етапи като се изчаква да се стопи добре захарта и тогава се добавя още,като се бърка непрекъснато.След като се получи хубав карамел се добавят орехите,които могат да се изпекът предварително.


Сместа изсипваме върху намазана с олио хартия за печене и оставаме да изстине.След това начукваме на ситно.За да не се разпръсква може да покриете с парче хартия.

Сглобяване на тортата:
Във формата за торти слагаме единия от блатовете.Сиропираме с горещия сироп.Отгоре намазваме с крем и насипваме малко крокант.Следва втория блат.Сиропираме,намазваме с крем и отново крокант.

Трети блат - сиропираме,намазваме с крем отгоре и наоколо цялата торта.
Украсяваме по желание. Аз засипах с останалия крокант отгоре и отсрани и добавих малко филирани бадеми.
Слагаме тортата в хладилника да се стегне и сервираме.





ДА ВИ Е СЛАДКО!!!