вторник, 16 септември 2014 г.

СЛАДКИШ С ГРИС,ЯБЪЛКИ И КРУШИ





Източник:Кулинарен еликсир
 Благодаря на Роси за чудесната рецепта.Сладкиша стана много вкусен,сочен и ароматен.Повече думи са излишни.....снимките сами говорят.
ПРОДУКТИ:

за сухата смес:
120 гр.брашно
140 гр.грис
160 - 170 гр.захар
1 бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л.канела

за плодовата смес:
3 ябълки
2-3 круши
стафиди
аз добавих и една нектарина
80 гр.захар
1 ч.л.канела

допълнително:
125 гр.краве масло
орехи

В съд смесваме сухите съставки и разбъркваме хубаво.В отделен съд настъргваме на едро ренде плодовете и смесваме със захарта,стафидите и канелата.
Застиламе тавичка с хартия за печене,намазваме с масло и започваме да редуваме двете смеси.Аз използвах тавичка с размери 22/24см.Първо изсипваме малко от сухата смес и заравняваме.Отгоре напръскваме от предварително разтопеното масло.След това отгоре изсипваме малко от плодовата смес,заедно с отделилото се от плодовете сокче и пак заравняваме.Разпръскваме малко орехи.Следва суха смес,напръскваме с олио,отгоре плодова смес и орехи и така докато свършат двете смеси.Завършваме със сухата смес,като напръсваме отново с останалото масло.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути според фурната.
Аз пекох на вентилатор.
Оставяме сладкиша напълно да изстине и да се стегне,наръсваме с пудра захар,режем на парченца и сервираме.




Μηλοαχλαδοπιτα:

1 μιγμα:

120 γρ.αλευρι
140 γρ.σιμιγδαλι
160-170 γρ.ζαχαρη
1 μπεικιν παουντερ
1 κ.γλ.κανελα
1 βανιλια

2 μιγμα:

2 μεγαλα η 3-4 πιο μικρα μηλα
2 αχλαδια
σταφιδες 
80 γρ.ζαχαρη
1 κ.γλ.κανελα

επιπλεον:

125 γρ.βουτυρο
χοντροκομμενα καρυδια
αχνη ζαχαρη

Σε ενα μπολ ανακατευουμε καλα ολα τα υλικα απο το προτο μιγμα.Σε αλλο μπολ τριβουμε στο χοντρο τριφτη τα μηλα και τα αχλαδια.Ανακατευουμε με την ζαχαρη,της σταφιδες και την κανελα.
Παιρνουμε ενα ταψακι ( 22/24 εκ.),το στρωνουμε με λαδοκολλα και απλωνουμε ομοιομορφα 1/3 απο το προτο μιγμα.Ραντιζουμε με λιγο λιωμενο βουτυρο και ριχνουμε λιγο καρυδια.Επανω βαζουμε απο τα τρυμμενα φρουτα μαζι με το χυμο,που εχουν βγαλει.Μετα ξανα απο το προτο μιγμα,ραντιζουμε με βουτυρο,λιγο καρυδια και στρωνουμε το μιγμα με τα φρουτα.Κανουμε ακομα μια στρωση με το ιδιο τροπο.Τελειωνουμε με το σιμιγδαλενιο μιγμα.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους για περιπου 30 λεπτα.
Αφηνουμε το γλυκο να κρυωσει καλα και μετα το κοβουμε.Πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.