вторник, 23 септември 2014 г.

"ΜИРМИНГАТО" (μυρμηγκατο) С КРЕМ И КРУШИ







Гръцки сладкиш с инжектиран крем,шоколадови пръчици и круши.Кремът го прави сочен,а крушите му придават приятен аромат.Струва си да опитате.Ще го пробвам непременно и с други плодове.


ПРОДУКТИ:

150 гр.кр.масло (стайна температура)
120 гр.захар
1 ванилия
3 яйца
200 гр.брашно
2 ч.л.бакпулвер
150 гр.цедено кисело мляко
50 гр.шоколадови стърготини

Отделно:
1 опаковка пудинг ванилия на Dr.Oetker
мляко според указанията на опаковката
2 пълни суп.лъж.захар

2 големи круши

Първо приготвяме крема според указанията на опаковката.Оставяме го настрана да изстине.
Изчистваме крушите от семките и ги нарязваме на филийки.Слагаме ги в тиган с 2-3 лъжици вода и една лъжица захар и варим 1-2 минути леко да поомекнат,ако са от твърдите.Внимавайте да не ги сварите много и да се скашкат.Ако са от меките - няма нужда да се варят.Готовите круши вадим на домакинска хартия да изстинат и се отцедят.
В купа бием маслото със захарта и ванилията.
Прибавяме едно по едно яйцата.Смесваме брашното с бакпулвера.Започваме да прибавяме на смени по малко от брашното и киселото мляко докато свършат.След като разбием добре сместа спираме миксера и прибавяме шоколадовите стърготини като разбъркваме с шпатула.
Намазваме с масло форма с d-26см или тавичка с размери 24/32см.Изсипваме сместа в нея.

Пълним изстиналия крем в сладкарски пош.Топваме го в сместа,натискаме леко да влезе вътре от крема.Така инжектираме цялата смес като топваме поша на равни разстояния докато свърши крема(бодем на различни места).
Отгоре нареждаме крушите.

Слагаме в предварително загрята фурна и печем на 180 градуса около 45 минути.
Вадим сладкиша и след като изстине наръсваме с пудра захар.









Μυρμηγκατο γεμιστο με κρεμα

150 γρ.βουτυρο
120 γρ.ζαχαρη
1 βανιλια
3 αυγα
200 γρ.αλευρι
2 κ.γλ.μπεικιν παουντερ
150 γρ.στραγγιστο γιαουρτι
50 γρ.τρουφα σοκολατας
1 φακελακι ανθος αραβοσιτου με γευση βανιλια
γαλα οσο γραφει στην συσκευασια
2 κ.σ ζαχαρη για την κρεμα
2 αχλαδια

Ετοιμαζουμε την κρεμα οπος γραφει στην συσκευασια και την αφηνουμε να κρυωσει.
Χτυπαμε το βουτυρο,τη ζαχαρη και τη βανιλια.Ριχνουμε ενα ενα τα αυγα.
Ανακατευουμε το αλευρι με το μπεικιν παουντερ.Ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι με το γιαουρτι εναλλαξ.Προσθετουμε την τρουφα και ανακατευουμε με σπατουλα απαλα.
Βουτυρονουμε μια φορμα (26εκ.)και ριχνουμε μεσα τη ζυμη.Βαζουμε την κρυα κρεμα σε ενα κορνε.Βουταμε μεσα το στομιο και παταμε να βαλουμε μεσα στην ζυμη την κρεμα σαν ενεση σε κανονικες αποστασεις.
Κοβουμε τα αχλαδια σε λεπτες φετες κει τα βαζουμε ομοιομορφα επανω στην ζυμη.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στιυς 180 βαθμους για 45 λεπτα.
Οταν κρυωσει πασπαλιζουμε με λιγη αχνη ζαχαρη.