сряда, 1 октомври 2014 г.

СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕНЦЕ



ПРОДУКТИ:

2,5кг.зеле
2-3 моркова
1 зелена и 1 червена пиперка
целина
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.оцет
1 л.вряла вода
3 с.л.сол
1-2 скилидки чесън

Нарязваме зелето,пиперките и целината,а морковите настъргваме на едро.Смесваме и леко смачкваме с ръце.Слагаме в подходяш съд с капак.
Във врялата вода слагаме солта,захарта,олиото и оцета и бъркаме докато се разтворят.След като се охлади маринатата прибавяме чесъна и заливаме зелето.Отгоре притискаме с чиния.Прибираме в хладилника.На другия ден зелето вече е поело от маринатата и е готово за консумация.
В хладилника издържа и до седмица,ако остане.


ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ

2,5 κγ.λαχανο
2-3 καροτα
1 πρασινη και 1 κοκκινη πιπερια
1 π.του τσαγιου ζαχαρη
1 π.του τσαγιου ηλιελαιο
1 π.του τσαγιου ξυδι
3 κ.σ.αλατι
1 λ.καυτο νερο
σελινο
1-2 σκελιδες σκορδο

Κοβουμε το λαχανο,της πιπεριες και το σελινο.Τα καροτα τριβουμε στον τριφτη.Ανακατευουμε και παταμε λιγο με τα χερια.
Στο καυτο νερο βαζουμε το λαδι,την ζαχαρη,το αλατι και το ξυδι.Ανακατευουμε καλα.Οταν γινει χλιαρη η μαριναδα  προσθετουμε το σκορδο και περιχυνουμε το λαχανο.Σκεπαζουμε με ενα πιατο και το βαζουμε στο ψιγειο.Την αλλη μερα ειναι ετοιμο.Αντεχει μια εβδομαδα στο ψιγειο.