вторник, 7 октомври 2014 г.

РЕДЕНО С КЮФТЕТА И ЗЕЛЕНЧУЦИ





Това ястие се среща в различни варианти - с пилешко и телешко месо,с кюфтета или само със зеленчуци.Но както и да се направи си е много вкусно.Правила съм го и със сурови продукти,но този път ги обработих предварително и стана още по-голяма вкусотия.Ето и моя вариант:

ПРОДУКТИ:
0,500гр кайма,замесена за кюфтета
1 голям патладжан
1-2 картофа
1 главичка лук
1-2 домата
чесън
магданоз,сол

ОТДЕЛНО:
1-2 домата минати през блендера
малко сирене и кашкавал
1 каф.чашка бяло вино

За каймата не съм споменала продуктите,всеки си я меси на вкус.Оформят се кюфтетата и се запичат леко на скара.
Отделно патладжана се нарязва на дебели кръгчета,посолява се и след като престои десетина минути се изпържва леко.Оставя се на хартия да се отцеди излишната мазнина.
Картофите се сваряват до полуготовност и се нарязват също на дебели кръгчета.
Намазваме тавичка или йенски съд с олио и започваме да редим: кюфтенце,до него кръгче лук,следва патладжан,резенче домат и така докато свършат продуктите.Посоляваме на вкус и слагаме на няколко места нарязан чесън.Олио не съм слагала,защото патладжана е пържен и поема достатъчно.Заливаме ястието с винцето и със смлените на блендера домати,предварирелно овкусени със сол и малко захар.Покриваме тавичката с алуминиево фолио и слагаме във фурната на 180-190 градуса за около 30 минути.
Ръсим с магданоз,малко сиренце и настърган кашкавал и връщаме отново във фурната за около 10-15 минути без фолиото.





ДОБЪР АПЕТИТ