сряда, 12 ноември 2014 г.

ПАМУК РОГЧЕТА


По рецепта на Ваня Джорджевич


ПРОДУКТИ:

250 мл.топло мляко
50 мл.топла вода
650 гр.брашно
20 гр.прясна мая или 1 пак.суха
1/2 пак.бакпулвер
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
1 яйце
1 жълтък
100 мл.олио

отделно:
семена за наръсване
50 гр.краве масло
сирене
1 белтък

В част от прясното мляко разтваряме маята,захарта и 1 с.л от брашното и оставяме десетина минути да се задейства.
В купа смесваме 500 гр.от брашното(предварително пресято)със солта и бакпулвера.Прибавяме шупналата мая,останалото мляко,водата,яйцето и жълтъка.Замесваме меко тесто и постепенно добавяме олиото и останалото брашно.Оставяме да втаса.

Готовото тесто разделяме на 23 топки (48гр).Всяка топка разточваме с точилка на елипса и правим в единия край няколко разреза с нож,но не до края.В другия край слагаме парченце масло и сиренце.

Завиваме като кифлички и нареждаме в застлана с хартия за печене тавичка.

Намазваме с разбития белтък и наръсваме със семена.Печем на 180 градуса без да чакаме повторно втасване.





Τυροψωμακια

250 μλ.ζεστο γαλα
50 μλ.ζεστο νερο
650 γρ.αλευρι
20 γρ.φρεσκα μαγια η 1 φακ.ξερη
1/2 μπεικιν παουντερ
1 κ.γλ.ζαχαρη
1 κ.γλ.αλατι
1 αυγο
1 κροκο
100 μλ.ηλιελαιο


50 γρ.βουτυρο
σουσαμι
τυρι φετα
1 ασπραδι

Σε ενα μπολ βαζουμε λιγο απο το γαλα και ανακατευουμε μαζι με την μαγια,την ζαχαρη και 1 κ.σ.αλευρι.Αφηνουμε για 10-15 λεπτα.
Σε ενα αλλο μπολ βαζουμε 500 γρ.απο το αλευρι,το μπεικιν παουντερ και το αλατι.Προσθετουμε το μιγμα με την μαγια,το υπολοιπο γαλα,το νερο,το αυγο και τον κροκο.Κανουμε μαλακη ζυμη.Προσθετουμε το λαδι και το υπολοιπο αλευρι και ζυμωνουμε ξανα.Αφηνουμε την ζυμη να φουσκωσει.
Κοβουμε την ζυμη σε 23 μπαλακια (48γρ).Ανοιγουμε με τον πλαστη καθε μπαλακι,κανουμε με το μαχαιρι γραμμες (οχι μεχρι τελος) οπος στην φωτο.Απο την αλλη πλευρα βαζουμε λιγο βουτυρο και τυρακι και τυλιγουμε σαν κρουασαν.
Βαζουμε τα ψωμακια σε λαδωμενο ταψι,τα αλοιφουμε με το ασπραδι και πασπαλιζουμε με λιγο σουσαμι.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους για 20-25 λεπτα ( δεν περιμενουμε να φουσκωσουν δευτερη φορα).
Καλη επιτυχια!!!