събота, 21 февруари 2015 г.

СНЕЖНИ ТОПКИ




Идеята е от кулинарните групи.



ПРОДУКТИ:

1кг.картофи(сварени)
1 праз или 1-2 стръка зелен лук
колбас
1ч.л.пикантина
олио
малко сирене
магданоз,ч.пипер,сол на вкус

За чесновия сос:
кисело мляко-майонеза 1:1

Картофите се нарязват на малки кубченца.Запържваме за малко в олиото.Добавяме ситно нарязания праз или лук и колбаса,нарязан на ситно.Сваляме от огъня и прибавяме натрошеното сирене,пикантината,магданоза и черния пипер.


След като изстине оформяме топчета и нареждаме в подходяща чиния.



В купичка смесваме киселото мляко с майонезата (1:1).Добавяме чесъна и разбъркваме.Заливаме топките с чесновия сос и сервираме.








Χιονισμενες μπαλες

1κγ.βρασμενες πατατες
1 πρασο η 1-2 φρεσκα κρεμμυδακια
αλλαντικο (σαλαμι μπιρας,γαλοπουλα,παριζακι κ.λ.)
λιγο φετα
ελαιολαδο
μαιντανο,αλατι,μαυροπιπερο
1 κ.γλ.pikantina

Για την σος:
γιαουρτι - μαγιονεζα (1:1)
σκορδο

Κοβουμε της πατατες και το σαλαμι σε μικρα κυβακια.Ψιλοκοβουμε το πρασο.Σε ενα τηγανι βαζουμε το λαδι και τζιγαριζουμε της πατατες,το πρασο και το σαλαμι.Βγαζουμε απο τη φωτια και προσθετουμε τη φετα,το αλατι,το μαιντανο,τη pikantina και το μαυροπιπερο.Ανακατευουμε καλα.
Με τα χερια κανουμε μπαλιτσες και τα βαζουμε σε μια πιατελιτσα.
Σε ενα μπολ ανακατευουμε καλα το γιαουρτι με την μαγιονεζα (1:1)και το σκορδο.Με αυτη την σος περιχινουμε της πατατομπαλιτσες.