събота, 28 февруари 2015 г.

ПИТКА "МАРИЯ"





Питката е по рецепта на сестра ми Мария Атанасова,която е страхотна кулинарка и много неща уча от нея,за което съм и благодарна.Затова я нарекох и на нейното име.

ПРОДУКТИ:
1 ч.ч.кис.мляко
2 яйца + 1 белтък
120 мл.топла водичка
1 суха мая
1 препълнена ч.л.сол
1 ч.л.захар
около 650 гр.брашно

отделно:
125 гр.краве масло
1 жълтък за намазване отгоре
сирене

В съд слагаме топлата водичка,захарта и маята и оставаме десетина минутки да се задейства маята.
Добавяме киселото мляко,яйцата,солта и по малко от брашното.Замесваме меко тесто.
Покриваме с кърпа и оставаме да втаса.
Готовото тесто аз разделих на 4 топки.
Всяка една топка разточваме с точилката,намазваме обилно с масло и наръсваме със натрошено сиренце.
Вземаме следваща топка и разточваме по същия начин.Слагаме я върху първата,намазваме с масло и наръсваме със сиренце.
Така правим и със следващите две топки,като върху последната не слагаме нищо.
Разделяме с ножа на 16 парчета,завиваме на кифлички всяко едно парче и редим в намазана с масло тавичка.Оставяме питката отново да втаса.

Намазваме с разтворения с малко водичка жълтък и печем в предварително загрята фурна на 180-185 градуса около 45 минути.





Τυροψωμο

1 ποτηρι του τσαγιου γιαουρτι
2 αυγα + 1 ασπραδι
1 ξερη μαγια
1 κ.τσ.αλατι
1 κ.τσ.ζαχαρη
120 μλ.ζεστο νερο
650 γρ.αλευρι ο.χ.

ακομα:
125 γρ.βουτυρο
1 κροκο
τυρι

Σε ενα μπολ βαζουμε το νερο,τη ζαχαρη και την μαγια.Αφηνουμε 10 λεπτα και μετα προσθετουμε το γιαουρτι,τα αυγα,το αλατι και σιγα σιγα το αλευρι.
Ζυμωνουμε καλα και αφηνουμε να φουσκωσει.
Χωριζουμε την ζυμη στα τεσσερα.Ανοιγουμε καθε κομματι με τον πλαστη,αλειφουμε με βουτυρο και ριχνουμε λιγο τυρακι.Τα βαζουμε ενα πανω στο αλλο.Στο τεταρτο φυλλο δεν βαζουμε τιποτα.Κοβουμε με ενα μαχαιρι στα 16 κομματια.

Τυλιγουμε ενα ενα τα κομματια σαν κρουασανακια και τα βαζουμε σε λαδωμενο ταψι.
Αφηνουμε ξανα να φουσκωσει.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στος 180-185 βαθμους για περιπου 45 λεπτα.