сряда, 13 януари 2016 г.

ТИКВЕНИК СЪС ЗАЛИВКА







ПРОДУКТИ:

1 пакет листи за баница (400гр)
600 гр.настъргана тиква
50 мл.олио
150 гр.захар
2 с.л.галета
1 ч.л.канела
нарязани на едро орехи

отделно:
1 пакетче краве масло 125 гр.

За заливката:
2 яйца
1/3ч.ч.прясно мляко
щипка сода(на върха на ч.лъж.)
1 ванилия

В тиган загряваме олиото и слагаме тиквата да се задуши.Разбъркваме няколко пъти и добавяме захарта.Оставаме на котлона като периодично разбъркваме,докато се поизпари отделилия се сок.Сваляме от огъня и добавяме канелата,галетата и орехите.Разбъркваме хубаво и оставаме да изстине.
Вземаме един лист и напръскваме с разтопено краве масло.Отгоре налагаме втори лист,който също напръскваме с масло.Разпръскваме по целия лист малко от плънката и завиваме двата листа на руло.Подреждаме в намазана с олио тавичка.Така правим и с останалите листи,като внимаваме да разпределим плънката така,че да стигне равномерно за всички листи.За целта е хубаво предварително да преброим листите два по два и съответно да разделим плънката.
За заливката - разбиваме леко яйцата,прибавяме содата,ванилията и млякото и разбъркваме.
Нарязваме тиквеника на парчета и заливаме с яйчената смес.



Печем  в предварително загрята фурна.
Аз пеках на 180 градуса на вентилатор около 40 минути.






След като изстине наръсваме с пудра захар.