четвъртък, 10 март 2016 г.

ПИТКА С МАЯ БЕЗ МЕСЕНЕ (ЛАГАНА)






ПРОДУКТИ:

3 ч.ч.брашно
1 пак.суха мая
1и 1/3ч.ч.хладка вода
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 пълна супена лъж.разтопено масло
1 с.л.тахан (може и без него)

отделно за намазване отгоре:
2 с.л.хладка вода
1 с.л.захар
сусам

В съд разбъркваме маята с водата,захарта,маслото и тахана.Добавяме солта и по малко от брашното,докато свърши.Тестото е лепкаво и бъркаме с лъжица.


Покриваме с кърпа и слагаме на топло да втаса.
В плитката тавичка от фурната застиламе хартия за печене.С намазани с олио ръце разстиламе тестото в тавичката с дебелина около 1 см.Ръцете се мажат обилно с олио,защото тестото лепне.Може да се направи една голяма питка,а може да се раздели тестото на две по-малки.С пръсти правим леки вдлъбнатини по повърхносттта на питката както е на снимката.
Разтваряме захарта с двете лъжици вода и с четка намазваме питката,Ръсим със сусам.

 Оставяме на топло около 30 минути.
Включваме фурната на 200 градуса с вентилатор.На дъното слагаме купичка с вода.Печем около 25 минути,след което вадим водата от фурната.Печем още около 15 минути,докато се зачерви питката.