ПРОДУКТИ:
4,5 кг.зрели домати
3 кг.захар
сока от 1 лимон
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
*** На килограм домати се слага около 800г.захар.
В тенджера слагаме вода да заври.Доматите измиваме,изчистваме от кочаните и правим едно кръстче с нож от долната страна.
Най-подходящи са домати сорт"рома",тъй като имат по-малко сок,но става и с други домати.Изчистените домати потапяме във врящата вода за минута,след което ги вадим и изстудяваме веднага със студена вода.Така попарените домати изчистваме много лесно от люспите.
Готовите домати нарязваме на едро като за салата.Слагаме ги в гевгир и оставяме така за една нощ да се прецедят от сока.В противен случай ще трябва да ги варим доста дълго.
Когато сосчето се позсгасти добавяме сока и настърганата кора от 1 лимон и ванилиите.Варим още една две минути и сваляме от котлона.
**За да постигнем желаната гъстота изсипваме малко в чинийка и след като изстине прокарваме лъжичка през него - трябва да остави следа.
Готовото сладко пълним веднага горещо в чисти и предварително стерилизирани бурканчета и обръщаме с капачките надолу.Оставяме така докато изстинат.
Получава се много вкусно сладко.
Коментари
Публикуване на коментар