четвъртък, 22 декември 2016 г.

КАНЕЛЕНИ БИСКВИТКИ СЪС ЗАХАРНА ГЛАЗУРА








ПРОДУКТИ:

420 гр.брашно
100 др.смляни бадеми
250 гр.маргарин или масло
250 гр.кафява захар
80 гр.бяла захар
1 яйце
2 с.л.прясно мляко
1 равна чаена лъжичка какао
1 равна ч.л.бакпулвер
щипка карамфил на прах
щипка сол

за глазурата:
150 гр.пудра захар
1 белтък
1 ванилия


Бием маслото със захарта.Добавяме яйцето,прясното мляко,бадемите,всички подправки и брашното на етапи.Замесваме меко тесто,което оставяме 10 минути да си почине.
Разточваме с точилката лист с дебелина около 5 мм.Аз разточвам между 2 листа хартия за печене за улеснение.

С помоща на формички изрязваме бисквитките и нареждаме в тавичка застлана с хартия за печене.






Печем на 180 градуса (при мен на вентилатор - 12 мин.)
За глазурата:
Разбиваме леко белтъка с ванилията.Добавяме пудрата захар и разбъркваме с вилица.
Украсяваме бисквитките на чертички или целите с бялата глазура.




Μπισκοτα κανελας Χριστουγεννιατικα με γλασο                                   ζαχαρης:
Για τα μπισκοτα:

420 γρ.αλευρι
100 γρ.αμυγδαλοψυχα
250 γρ.μαργαρινη η βουτυρο
250 γρ.καστανη ζαχαρη
80 γρ.λευκι ζαχαρη
1 αυγο
2 κ.σ.γαλα
1 κ.γ.κοφτο κανελα
1 κ.γ. κοφτο μπεικιν παουντερ
1 πρεζα γαρυφαλο

Για το γλασο ζαχαρης:

150 γρ.ζαχαρη αχνη
1 ασπραδι αυγου
1 βανιλια


  1. Για τα μπισκότα: Θρυμματίζουμε την αμυγδαλόψιχα στο multi σχεδόν σε σκόνη. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπισκότα στο μίξερ, αρχίζοντας από το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, την αμυγδαλόψυχα, το αλεύρι σταδιακά [όσο πάρει, συν πλην 20-40 γρ,. για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη]  και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Την αφήνουμε 10′ να “ξεκουραστεί”.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε φύλλο 5-6 εκ. και με τη βοήθεια ενός κουπ πατ “αστέρι” [ή άλλο αρεσκείας μας ], τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 12" περίπου στους 180 βαθμους[ανάλογα με το φούρνο και το πάχος που τα φτιάξαμε]  μέχρι να ροδίσουν ελαφρά γύρω – γύρω.  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Για το γλάσο ζάχαρης με ασπράδι αυγού : Χτυπάμε το ασπράδι με τη βανίλια, προσθέτοντας σταδιακά την άχνη. Μόλις ενσωματωθούν γλασάρουμε τα μπισκότα με ένα πινέλο.