сряда, 25 юли 2018 г.

ИКРА ОТ ПАТЛАДЖАНИ И ТИКВИЧКИ



ПРОДУКТИ:
1кг.тиквички
1кг.патладжани
2 главички лук
2 моркова
50гр.дом.пюре
3 домата
3 скилидки чесън
1 с.л.захар
сол на вкус
1 с.л.оцет
100-120мл олио
щипка черен пипер на прах
щипка бахар на прах

Патладжаните нарязвме на малки кубчета(ако са горчиви се посоляват леко и се остават 30 мин.след което се изплакват).Искам да отбележя.че аз не ги беля от корите.Тиквичките също нарязваме на малки кубчета,а лукът на ивички.Морковите настъргваме на едро ренде.Доматите попарваме леко,белим от люспата и режем на парчета.
В тенжера слагаме една част от олиото и запържваме тиквичките докато поомекнат леко.Прехвърляме ги в по-голяма тенжера.В първата тенжера слагаме пак от олиото и запържваме патладжана.Прехвърляме и него при тиквичките.С останалото олио запържваме лука и морковите.Прибавяме чесъна,доматите и дом.пюре.Оставамя 3-4 мин.на котлона да клокне и ги прехвърляме при другите зеленчуци.Добавяме солта,захарта,черния пипер,бахара и оцета.Слагаме на котлона и варим на слаб огън около 30-35 минути,като разбъркваме честичко за да не залепне.Икрата е готова като омекнат напълно зеленчуците.
При това положение затваряме икрата в бурканчета или ако искаме да е по-ситно смляна я минаваме на блендер,както е в моя случай.Стерилизираме бурканите 10-15 мин.