ПРАЗНИЧНА ПИТКА




ПРОДУКТИ:
200 мл.пр.мляко
2 яйца (единия жълтък за намазване отгоре)
2 с.л.кисело мляко
2 с.л.олио
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
1 суха мая (7гр)
550гр.брашно

отделно:
около 100гр.краве масло
сирене

В машината за хляб слагаме първо мокрите съставки - мляко,олио,яйца,кис.мляко и сол.Отгоре изсипваме брашното,захарта и маята.Включваме на програма тесто и изчакваме да свърши програмата.(Питката може да се замеси и на ръка.В такъв случай оставяме да втаса.)
Готовото тесто разделяме на 4 топки.Всяка топка разточваме на кръг с големината на тавичката.Намазваме с масло,поръсваме с натрошено сирене и слагаме един върху друг,като последния не се намазва.В центъра поставяме малка чашка и нарязваме на 8 еднакви части.

Всяка част усукваме по 2-3 пъти.

Оформената питка оставяме да втаса,докато удвои обема си.Намазваме с жълтъка,разтворен с малко мляко или вода и наръсваме със сусам или маково семе.
Печем на 180 градуса около 50-60 минути,в зависимост от фурната.



Коментари