СИРЕНКИ С ВКУС НА РОГЧЕТА (ТИРОПИТАКЯ)

 



ПРОДУКТИ:

425гр.брашно

175гр.кис.мляко(цедено)

150гр.олио

50гр.зехтин

щипка сол

1/2ч.л.захар

1/2с.л.оцет

1ч.л.бакпулвер


още:

сирене за пълнеж

жълтък за намазване отгоре

сусам за наръсване(по желание)

В купа слагаме всички сухи съставки(брашно,бакпулвер,сол,захар)и разбъркваме.В средата правим кладенче и прибавяме киселото мляко,олиото,зехтина и оцета.В началото разбъркваме с лъжица,а след това замесваме с ръце да се получи тесто.Не бива да се меси дълго,месим малко колкото да се оформи тесто,в противен случай ще започне да избива олиото.Оставяме 5 мин.да си почине докато натрошим сирене в една купичка.

От тестото късаме топка колкото мандаринка,разточваме леко с точилката и отрязваме кръг с винена чаша.


Слагаме малко сиренце за плънка.


Прегъваме на две и притискаме с вилица краищата.

Готовите сиренки нареждаме в застлана с хартия за печене тавичка.Отгоре намазваме с разбития с малко водичка жълтък и наръсваме по желание със сусам.

Печем в предварително загрята фурна на180 градуса с вентилатор около 15-20 мин.докато добият златист цвят.

Оставяме да изстинат и сервираме.Студени са по-вкусни.


 


Σπιτικα τυροπιτακια κουρου

Για τη ζύμη

  • 425 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 175 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.σ. ξίδι
  • σουσάμι, για πασπάλισμα
  • 1 κρόκο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 230 γρ. φέτα

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δέσει το μείγμα. Μόλις αρχίσει να δημιουργείται το ζυμάρι συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 
  • Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και τη ζυμώνουμε για πολύ λίγο για να μην βγάλει λάδι.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε 16 ίσια κομμάτια.
  • Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω ένα κομμάτι από τη ζύμη.
  • Το ανοίγουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 10-13 εκ.
  • Βάζουμε 1 κ.γλ. τυρι φετα στο κέντρο και αλείφουμε με νερό τη ζύμη περιμετρικά για να κολλήσει.
  • Κλείνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολλας και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει και να σχηματιστεί ένα πιτάκι.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση.
  • Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε δύο ταψάκια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε όλα τα πιτάκια με έναν κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.



Коментари