ПРОДУКТИ:
1 ч.ч.брашно
**използвах чаша с вместимост 200мл
1 яйце
100 гр. семена(сусам,маково семе или други)
1 ч.л.чубрица или друга подправка по избор
3 с.л.с връх меко кр.масло
5 с.л.пр.мляко
5 с.л.олио
1 каф.чашка настъргано сирене
1 каф.чашка настърган кашкавал
**за сиренето и кашкавала използвах чашка с вместимост 150мл
1 с.л.бакпулвер
1 ч.л.сол
жълтък за намазване отгоре
В купа смесваме сухите съставки - брашно,бакпулвер,сол,чубрицата,семената,кашкавала и сиренето.Добавяме течните съставки - яйцето,маслото,олиото и прясното мляко.Замесваме тесто,което е меко и влажно.Покриваме със стреч и слагаме в хладилника за половин час.
Разделяме тестото на две и разточваме с точилката лист с дебелина 0,5 см.С къдраво ножче режем квадратчета или ромбоиди.Нареждаме в тавичка застлана с хартия,мажем с разбит жълтък,ръсим със сусам по желание и слагаме в предварително загрята фурна.Аз пекох на 185 градуса около 15-20 мин,докато добият хубав златист цвят.
Забележка:Крекерите стават и без семена в тестото,също може да се изпекат без да се мажат с жълтък.
Източник:Домашни вкусотии
Коментари
Публикуване на коментар