СОЛЕНКИ КРЕКЕРИ


 

ПРОДУКТИ:

1 ч.ч.брашно

**използвах чаша с вместимост 200мл

1 яйце

100 гр. семена(сусам,маково семе или други)

1 ч.л.чубрица или друга подправка по избор

3 с.л.с връх меко кр.масло

5 с.л.пр.мляко

5 с.л.олио

1 каф.чашка настъргано сирене

1 каф.чашка настърган кашкавал

**за сиренето и кашкавала използвах чашка с вместимост 150мл

1 с.л.бакпулвер

1 ч.л.сол

жълтък за намазване отгоре

В купа смесваме сухите съставки - брашно,бакпулвер,сол,чубрицата,семената,кашкавала и сиренето.Добавяме течните съставки - яйцето,маслото,олиото и прясното мляко.Замесваме тесто,което е меко и влажно.Покриваме със стреч и слагаме в хладилника за половин час.

Разделяме тестото на две и разточваме с точилката лист с дебелина 0,5 см.С къдраво ножче режем квадратчета или ромбоиди.Нареждаме в тавичка застлана с хартия,мажем с разбит жълтък,ръсим със сусам по желание и слагаме в предварително загрята фурна.Аз пекох на 185 градуса около 15-20 мин,докато добият хубав златист цвят.

Забележка:Крекерите стават и без семена в тестото,също може да се изпекат без да се мажат с жълтък.

Източник:Домашни вкусотии







Коментари