ПРОДУКТИ:
210 мл.топла вода
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
30 мл.олио
350 гр.брашно
5 гр.мая
Хляба замесвам в хлебопекарната като слагам продуктите в изброения ред(става да се замеси и на ръка).Пускам на програма тесто и 5-10 мин.преди края на програмата вадя тестото и го премесвам на ръка като го загръщам 2-3 пъти върху леко набрашнения плот.Оформям хляба и го прибирам в съд ,който съм застлала с кърпа поръсена леко с царевично брашно(ако имате оризово брашно е още по-добре).Оставам на топличко за около час да втаса отново.
Включвам фурната на 220 градуса и слагам в нея една йенска тенджера да се загрее.
Вадя капака(внимавам да не се изгоря),слагам малко хартия за печене и захлюпвам с него съда с тестото.Хващам с две ръце и обръщам така,че хляба да остане на горещия капак.С цедка поръсвам отгоре с брашно и правя разрез с бръснарско ножче.
Слагам хляба във фурната и захлюпвам с йенската тенджера.Де факто пека в капака,а захлюпвам със самата тенджера.На дъното на фурната слагам купичка с вряла вода.Пека в загрялата на 220 градуса фурна около 30 мин.след което вадя капака и пека още около 20 мин.Но това е печене във моята фурна,всяка фурна си е индивидуална.При вас може да е необходимо повече или по-малко време.
Дали е изпечен хляба ще разберем като чукнем на долната коричка с пръст трябва да издава звук на кухо.
Готовия хляб вадя върху решетка и оставам да изстине.
Това е всичко,насладете се на топъл домашен хляб.😌
Моите рецепти може да следите на страничката ми във Facebook Кулинарно хоби
Коментари
Публикуване на коментар