ПИТКИ ЗА ХАМБУРГЕР


 







ПРОДУКТИ:

за 8 питки

425 гр.брашно

(аз използвах брашно с 10% протеини и брашно с 13% протеини 1:1)

200 гр.квас,захранен от вечерта в пик

250-260 гр.вода

20 гр.зехтин

8 гр.сол

***В началото започнете с 250 гр.вода и ако е нужно добавете останалите 10 гр. със солта

***Ако искате да ги направите с мая увеличете със 75 гр.брашното и водата - 500 гр.брашно + 325-330 гр.вода + едно пакетче суха мая (7гр)

1*Смесваме брашно и вода.

2*Оставяме да почине 1 час - автолиза.

3*Добавяме кваса и замесваме добре

4*Почивка 30 минути

5*Добавяме солта,месим добре и добавяме по малко от зехтина(около 10 минути на планетарния миксер)

6*Оставяме тестото да втаса,като 1 час след като сме добавили зехтина правим разтегляне.Хващаме тестото от единия край,разпъваме и загръщаме върху тестото.Обикаляме така цялата купа.Покриваме тестото с найлонов плик,за удобство аз ползвам найлонова прозрачна шапка за баня.

7*Ферментация - оставаме тестото на стайна температура да втаса.Трябва да се увеличи поне 50%.

8*Разделяме тестото на 8 еднакви топки горе долу по 110 гр.едната.Оформяме ги на кръгли стегнати питки.Слагаме в тавичка застлана с хартия за печене.

9*Оставаме да втасат.Има 2 варианта-

    - изчакваме 30 минути и слагаме в хладилника за една нощ

    - оставаме на стайна да втасат

10*Загряваме фурната на 220 градуса с вентилатор.Напръскваме питките отгоре с вода за хрупкава коричка с пулверизатор.Печем 30 минути.

11*Готовите питки вадим на скара да изстинат.Аз ги съхранявам в целуфанов плик. 














Страничката ми във Facebook:Кулинарно хоби




Коментари